Vekoma ontvangt Zilveren Keurmerk
Door: Mirjam Baars
Vekoma, een technisch bedrijf dat achtbanen ontwikkelt en produceert, heeft voor 2023 het Zilveren Keurmerk Talent-ontwikkeling bemachtigd. Hieronder belichten we wat bijzonder is aan het HR-beleid van Vekoma. Ook bespreken we waarom zij met recht het Keurmerk Talentontwikkeling mogen voeren.
Om voor het Keurmerk Talentontwikkeling in aanmerking te komen, is het HR-beleid van Vekoma geëvalueerd aan de hand van het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model. Dit houdt in dat per HR-proces nagegaan is of talentontwikkeling hier voldoende in vertegenwoordigd is. Hieronder is weergegeven hoe Vekoma scoort op de verschillende onderdelen van dit model.
Zoals bovenstaand model laat zien, scoort Vekoma goed op alle onderdelen van het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model. Hieronder belichten we enkele ‘highlights’ die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen en die ter inspiratie kunnen dienen voor andere organisaties.
Speelse aandacht voor kernwaarden
Vekoma kent verschillende kernwaarden die binnen het bedrijf centraal staan. Het betreft kernwaarden zoals: ‘Quality always wins’ en ‘Safety by design and attitude’. Om de kernwaarden levend te houden krijgen nieuwe medewerkers een set van legoblokjes. Als zij deze legoblokjes in elkaar zetten, ontstaan dan vanzelf de teksten van de kernwaarden.
Ook werken ze binnen Vekoma met een ‘spelmat’ waarin de kernwaarden zijn opgenomen. Als het binnen een team van belang is om de kernwaarden op te frissen, worden de kernwaarden aan de hand van de spelmat op een speelse manier besproken.
Vijf Vinger Vragen
Om goed na te kunnen gaan of medewerkers ‘goed op hun plek zitten en goed in hun vel steken’ bespreken leidinggevenden met hen regelmatig de Vijf Vinger Vragen. Per vinger wordt dan een vraag gesteld:
– duim: Waar ben je goed in?
– wijsvinger: Waar wil je naartoe?
– middelvinger: Waar heb je een hekel aan?
– ringvinger: Waar ben je trouw aan?
– pink: Wat behoeft aandacht?
Deze Vijf Vinger Vragen worden dan op een grote flipover geplaatst. Per vraag schrijft de leidinggevende het antwoord van de medewerker erbij. Vervolgens maakt hij/zij een foto van de flipover en stuurt deze naar HR. Op deze wijze hoeft er geen apart verslag gemaakt te worden, wat een aangename tijdbesparing oplevert.
Keurmerk Talentontwikkeling
Vekoma komt met recht in aanmerking voor het Keurmerk Talentontwikkeling omdat:
– zij vanuit verschillende academies (achtbaanschool en engineeringsacademie) de ontwikkeling van medewerkers stimuleert
– stagiaires in ruime mate worden ingezet
– Vekoma op diverse momenten talententesten (TMA) inzet
– Vekoma de ontwikkeling van medewerkers stimuleert door middel van bonussen
Daarnaast biedt Vekoma goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Wetenschappelijke basis
Het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model, dat de basis vormt voor het Keurmerk Talentontwikkeling, is ontwikkeld door onderzoeksbureau SatisAction (dr. Mirjam Baars) in samenwerking met HR-adviesbureau Reflective. Het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (het proefschrift van dr. Mirjam Baars) en 30 jaar praktijkonderzoek naar talentontwikkeling in het MKB.
Aan de hand van het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model kunnen MKB-bedrijven hun HR-processen spiegelen aan dat van andere MKB-bedrijven. Ze zien dan in één oogopslag op welke manier hun HR-processen aangescherpt kunnen worden.
Op deze manier kunnen ze talentontwikkeling goed borgen in hun HR-systeem, wat ertoe leidt dat medewerkers zich niet alleen optimaal ontwikkelen maar ook dat ze hierdoor als werkgever gemakkelijker nieuw talent aantrekken.
Wil je ook in aanmerking komen voor het Keurmerk Talentontwikkeling? Neem dan contact met ons op!